Actualiteit

Help, onze planeet heeft klussers nodig!

5 juni 2021 – Wereldmilieudag

Wanneer we een huis kopen of ons appartement al een tijdje niet meer onder handen namen, begint het te kriebelen. Tijd om te renoveren of, nog beter, te benoveren. Het gaat immers om onze beschutting, veiligheid, nestwarmte, de plek waar we tot rust komen, de veilige haven voor onze kinderen en kleinkinderen...

Dat is ook het geval voor planeet Aarde, het grote huis van ons allemaal. Steeds talrijkere en luidere alarmsirenes bewijzen het hoogdringende karakter van een omvangrijke herstelbeurt. Luchtzuiverende bossen worden gekapt, onze levensbasis natuur verdwijnt, cruciale elementen als bodem en lucht worden vervuild, de voorraadkasten in onze zeeën en bossen lopen sneller leeg dan ze kunnen worden aangevuld...

“To restore stability to our planet, therefore, we must restore its biodiversity, the very thing we have removed. It is the only way out of this crisis that we ourselves have created. We must rewild the world!” (David Attenborough)

Ons grote huis heeft onze hulp nodig. Daarom roept de Verenigde Naties de periode 2021-2030 uit tot het Decennium van het herstel van ecosystemen (www.decadeonrestoration.org). Als we het huis Aarde willen blijven bewonen, moeten we er zorg voor dragen en het restaureren. #generationrestoration

In België

De Belgische beweging #SamenVoorBiodiversiteit heeft de boodschap begrepen. Zorgen voor onze leefomgeving en een gezonde planeet is de kerntaak van de beweging. Dankzij de campagne "Maak je m² (of meer) biodiversiteit" vormden families en scholen op amper drie maanden campagnetijd 97.705 m² oppervlakte om tot biodiversiteit. Dat is het equivalent van bijna 20 voetbalvelden extra water- en luchtzuivering, voedsel- en zuurstofvoorziening, rust- en ontspanningsplekken en nog zoveel meer!

ByeByeGrass, een burgerinitiatief en partner van de beweging #SamenVoorBiodiversiteit, roept elke actor van onze maatschappij, zoals families en gemeentes, op om een deel van hun gazon om te vormen tot een oase van bloemen. Meer dan 500.000 m² zijn op deze manier al geëvolueerd van een gazonfase met nulbiodiversiteit tot plekjes krioelend van leven. Knack zette met #maaimeiniet een gelijkaardige actie op, waarvan de precieze resultaten later worden bekendgemaakt, maar die nu al een overdonderend succes mag worden genoemd.

Ook de Week van de Bij, eveneens partner van de beweging #SamenVoorBiodiversiteit, doet zijn duit in het zakje. 76 gemeenten schreven in voor de wedstrijd ‘Bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen’ en engageren zich zo om bloemenweides aan te leggen, oppervlakten te ontharden tot natuur, extra bloemen voor bijen te voorzien in allerlei structuren, enz. Meer dan 80 tuincentra doen mee om planten voor bijen extra in de kijker te zetten.

Al deze acties en inspanningen zijn een mooie start. Maar er is heel wat meer nodig om de biodiversiteit van ons land te herstellen en zo bij te dragen tot een gezonde leefomgeving en planeet. Ter gelegenheid van deze Wereldmilieudag doen we dan ook een warme oproep aan beleidsvoerders, bedrijven, landbouw en andere belangrijke actoren om hun inspanningen voor biodiversiteit op te starten of op te drijven.

De beweging #SamenVoorBiodiversiteit

Biodiversiteit is broodnodig voor ons overleven en welzijn. Deze boodschap en oproep tot actie wordt uitgedragen door de beweging #SamenVoorBiodiversiteit die bestaat uit meer dan 100 Belgische organisaties die zich mobiliseren tegen de biodiversiteitscrisis. En om samen met de maatschappij een grote stuwende gemeenschap te vormen.

De beweging omvat universiteiten, NGO's, milieuverenigingen, dierentuinen, natuurparken, musea en botanische tuinen, bedrijven, scholen, provincies, gemeenten en lokale actoren, Waalse, Brusselse, Vlaamse en federale overheden (https://samenvoorbiodiversiteit.be/nl/over/). Omdat echt iedereen aan zet is om te zorgen voor biodiversiteit. Zodat deze levensbelangrijke biodiversiteit kan zorg blijven dragen voor ons. Het behoud van de biodiversiteit dient een prioriteit te worden in ons leven van elke dag. Laten we iedereen overtuigen om van biodiversiteit ook hun prioriteit te maken.