Over biodiversiteit

Biodiversiwat?

Biodiversiteit is essentieel voor ons overleven en welzijn. Het voedt en geneest ons. Het schenkt ons zuurstof en drinkbaar water. Biodiversiteit zorgt voor ons. Dringend tijd om ook voor haar te zorgen en het leven op onze mooie aarde, en ons leven, veilig te stellen.

Maar wat is biodiversiteit eigenlijk?

Biodiversiteit is een ingewikkeld woord, maar het staat voor iets geweldig moois: de fantastische verscheidenheid van al het leven op onze aardbol, van de microscopisch kleine algen tot de walvissen en olifanten. Biodiversiteit is meer dan de som van alle dieren, planten, paddenstoelen en micro-organismen samen: ze omvat eveneens hun genen en de ecosystemen waarin deze soorten leven.

op zoek.jpg

Wetenschappers schatten dat er tot 10 miljoen verschillende soorten op aarde leven. Daarvan telt ons kleine landje er wellicht zo’n 55.000, waarvan intussen 36.300 soorten waargenomen zijn. Met andere woorden: zelfs op onze eigen vierkante zakdoek vallen nog veel planten en dieren te ontdekken!Wat is biodiversiteit?
Wat is biodiversiteit?

Webpagina die duidelijk uit de doeken doet wat biodiversiteit is en waarom ze belangrijk is.

Soorten herkennen
Soorten herkennen

Wil je meer leren over de soorten in Vlaanderen? Dan vind je hier heel wat informatie, soort per soort en wat je kan doen om ze te beschermen.

Brochure Biodiversiteit in België: een overzicht
Brochure Biodiversiteit in België: een overzicht

Brochure over de biodiversiteit in het algemeen en in België. Stand van zaken over de dieren, planten en paddenstoelen in Vlaanderen, Brussel, Wallonië en de Noordzee.

Brochure Biodiversiteit in België: bijen in de kijker
Brochure Biodiversiteit in België: bijen in de kijker

Educatieve brochure over bijen en hun belang. Hun aanwezigheid in de natuur is cruciaal. Als belangrijkste bestuivers spelen ze een hoofdrol in het behoud en het evenwicht van de meeste ecosystemen.

Wildeplantenzoeker
Wildeplantenzoeker

Ga op zoek naar wilde planten in je buurt.

Onze Noordzee
Onze Noordzee

Ontdek in dit filmpje wat voor moois er allemaal in onze Noordzee schuilt.

Tentoonstelling over wilde bestuivers
Tentoonstelling over wilde bestuivers

Ontdek de tentoonstelling over wilde bestuivers in virtuele versie, vanuit je huis!

Tropische biodiversiteit
Tropische biodiversiteit

Geïnteresseerd in tropische (regen)wouden, savannes, mangrovewouden, kusten en koraalriffen ? Volg onze studenten online in hun tropisch avontuur dat leren en ervaren combineert in Frans Guyana, Guadeloupe, Kameroen, Madagascar, La Réunion, Sri Lanka en Maleisië.