Actualiteit

Doe Lekker Wild! Allemaal #SamenVoorBiodiversiteit!

De Belgische beweging #SamenVoorBiodiversiteit verenigt zich met de Franse beweging #OnEstPrêt en met gelijkaardige bewegingen in Duitsland en Spanje om van 15 tot 26 september 2021 het grote publiek te sensibiliseren over en te mobiliseren voor de verdwijnende biodiversiteit.

Ter gelegenheid van het mondiale congres van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) verenigen tientallen organisaties en bekende Belgen zich om een crisis in de kijker te zetten die even zorgwekkend is dan de klimaatcrisis: de verdwijning van de biodiversiteit en de zesde uitstervingsgolf.

Alarmbellen!

In het licht van de rampen die deze zomer in België en wereldwijd hebben plaatsgevonden en van het recentste, steeds meer alarmerende rapport van het IPCC mobiliseren de bewegingen #SamenVoorBiodiversiteit en #OnEstPrêt zich voor de dieren, planten, paddenstoelen en kleine organismen rondom ons en veraf. Een gezonde biodiversiteit en ecosystemen zijn immers nodig om ons te voeden, genezen, beschutten en de klimaatopwarming tegen te gaan.

Soorten verdwijnen steeds sneller en dat zowat onder onze ogen. Zo dreigen de hamster, watersnip, paling en aapjesorchis te verdwijnen uit België. Het wordt steeds dringender om deze en alle andere soorten te beschermen want als de biodiversiteit verdwijnt, verdwijnt de mens ook.

De wetenschappers zijn duidelijk: de 6de uitstervingsgolf is volop aan de gang en verloopt veel sneller dan de voorgaande. Enkele gegevens:

1 miljoen soorten worden wereldwijd bedreigd met uitsterven volgens IPBES. In Belgie worden één derde tot de helft van de soorten bedreigd.

Wereldwijd zijn 68% populaties van vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren van de aardbol verdwenen sinds 1970 volgens het WWF. Belangrijkste reden van hun verdwijning is het verlies van hun leefgebied.

campagnebanner Doe Lekker Wild.png

Allemaal Samen!

Van 15 t.e.m 27 september sensibiliseren #SamenVoorBiodiversiteit en #OnEstPrêt dan ook volop via de sociale media van alle partners van de beweging en Laura From The Desert om:

★ 12 bedreigde soorten van ons land in de kijker te zetten.

★ Tips en acties aan te reiken om deze soorten en de hele biodiversiteit een handje te helpen.

★ Bekende mensen, experten en ieder van ons te mobiliseren om aan te tonen dat we allemaal samen, over de grenzen heen, biodiversiteit kunnen beschermen.

Onbekend is onbemind ... en onbeschermd!

Hoofddoel van deze campagne is het beschermen van het leven op aarde via concrete acties op individueel, gemeenschappelijk en organisatorisch niveau. Daartoe worden informatie en weetjes over 12 bedreigde soorten aangeboden zodat het publiek hen beter leert kennen, er genegenheid voor voelt en aan de slag wil gaan om ze te beschermen. De bekende oceanische ontdekkingsreiziger Jacques-Yves Cousteau zei het als volgt: “we houden van wat ons fascineert, en we beschermen waarvan we houden”.

Over de campagne

Verenigen om samen en massaal aan de slag te gaan! Bedoeling is om zoveel mogelijk mensen en organisaties te verenigen voor het behoud van biodiversiteit:

  • Wetenschappelijke experten van het Museum voor Natuurwetenschappen en IUCN.
  • Alle partners van de beweging #SamenVoorBiodiversiteit.
  • Geëngageerde influencers en bekende personen als Hilde De Baerdemaeker, Elisabeth Van Lierop, Laura Van De Woestyne & lots more famous ones to come!
  • Organisaties zoals #OnEstPrêt, Sparknews, The Lemon Spoon, Laura from the Desert, enz.
  • Naburige landen Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Perscontacten

Laura Van De Woestyne, laurafromthedesert@gmail.com, 0498 57 82 76.

Marc Peeters, marc.peeters@naturalsciences.be, 0474 56 46 11.